Ga verder naar de inhoud

Florence Horicks

Florence Horicks onderzoekt voor de Pôle Santé (ULB) de kwaliteit van leven en overleving van kankerpatiënten en de betrokkenheid van de patiënt. 

Affiliatie

Université Libre de Bruxelles

Expertise domeinen

  • Levenskwaliteit van kankerpatiënten
  • Patientennoden en -ervaringen
  • Kankeronderzoek

Leer Florence kennen

Waarin schuilt volgens jou de kracht van The Symphony of Us?

“De kracht schuilt in de transdisciplinariteit ervan. Ik geloof sterk in deze aanpak om complexe maatschappelijke uitdagingen aan te pakken waar zowel objectieve als subjectieve elementen bij komen kijken. Kanker is een complexe en emotionele aandoening die een veelzijdige benadering vereist. Het is dan ook heel verrijkend om de wetenschappelijke benadering aan te vullen met de op ervaring gestoelde kennis van de mensen die er rechtstreeks door getroffen worden. In The Symphony of Us levert onze uiteenlopende achtergrond verschillende invalshoeken voor hetzelfde probleem op, en dat is verrijkend voor onze aanpak."

Waarom neem je deel?

Om mijn zoektocht naar zingeving te combineren met mijn vaardigheden. Het is een manier om mijn ambities en mijn persoonlijk en professioneel traject te laten samenvallen. Ik heb een achtergrond in biomedische wetenschap en mijn doctoraatsproefschrift ging over vruchtbaarheidsbehoud tijdens chemotherapie. Van bij de start draaide mijn traject om aspecten als levenskwaliteit en herstel voor kankerpatiënten. En ook al werkte ik graag in het labo, ik miste het menselijke aspect en de rechtstreekse impact op patiënten. Dus ik vond geleidelijk aan mijn weg naar onderzoeksprojecten die meer te maken hadden met ‘zorg’ dan met ‘genezing’."

Hoe kan jouw expertise bijdragen aan dit onderzoek?

“Mijn expertise mag dan niet rechtstreeks vanuit mijn biomedische achtergrond komen, maar die dringt wel duidelijk door in mijn perspectief. Ik laat me in gezondheids- en kankeronderzoek in het bijzonder leiden door transdisciplinaire benaderingen.  Ik ben nu al een aantal jaar bezig om verschillende soorten kennis te integreren in onderzoek en patiëntenzorg. Dit project is dus een fantastische kans om in onderzoek en met betrekking tot patiëntenwaarde een stap verder te gaan met benaderingen die mensen samen tot stand brengen.”

"Patiënten hebben een stem, en verdienen het om gehoord te worden."

Florence

Welk inzicht uit jouw vakgebied zou je willen delen met de wereld?

Patiënten hebben een stem, en verdienen het om gehoord te worden. Vaak horen we van patiënten dat ze het gevoel hebben gereduceerd te worden tot hun ziekte. Het is cruciaal om de dingen menselijk te houden, om oog te hebben voor de persoon als geheel en meer algemeen voor zijn of haar levensloop. Met het project The Symphony of Us proberen we na te gaan waar patiënten waarde aan hechten en hoe we dat kunnen implementeren in onderzoek en op het terrein.

Hoe zie je de toekomst van kankeronderzoek?

“Ik zie de toekomst van kankeronderzoek als een collectieve inspanning, waarbij we de grenzen tussen onderzoeksdisciplines en -niveaus laten vervagen, van het labo tot het ziekenhuis. We moeten patiënten daar actief bij betrekken, en ervoor zorgen dat beleidsmakers luisteren naar hun stem, naast de financiële en politieke aspecten. Patiënten zijn een cruciaal onderdeel van het ecosysteem en samen moeten we uitzoeken welke nieuwe paden we gaan bewandelen.” 

Welk nummer symboliseert The Symphony of Us voor jou? 

Dream On’ van Aerosmith. Het is een nummer over veerkracht en het benadrukt dat je moet vasthouden aan je overtuigingen, niet mag opgeven en moet blijven dromen. Ik denk dat die boodschap belangrijk is voor het project The Symphony of Us en wie eraan meewerkt.” 

“Dream On' is een nummer over veerkracht en het benadrukt dat je moet vasthouden aan je overtuigingen, niet mag opgeven en moet blijven dromen. Ik denk dat die boodschap belangrijk is voor het project The Symphony of Us en wie eraan meewerkt.”
Florence Horicks

Welke eigenschappen heb je graag bij andere mensen?

“Ik stel enthousiasme en inzet op prijs, als mensen echt plezier hebben in wat ze doen en er helemaal voor gaan. Ik hecht ook belang aan een teamgeest die uiteenlopende perspectieven en eerlijkheid omarmt.”

Als je een sabbatjaar zou kunnen nemen, hoe zou je dat dan invullen?

“Ik zou dat met mijn kinderen doorbrengen. Ik heb er drie, en de tweeling is nog geen twee jaar oud. Ik zou de tijd nemen om ze te zien opgroeien. De tijd vliegt. Je knippert met je ogen en voor je het weet praten ze al.”

Onze andere onderzoekers