Ga verder naar de inhoud

Nadine Boesten

Nadine Boesten heeft een masterdiploma in Gezondheidsbeleid, Innovatie en Management behaald aan de Universiteit Maastricht.

Affiliatie

Universiteit Gent

Expertise domeinen

  • Gezondheidsbeleid en operationeel management in de gezondheidszorg
  • Multidisciplinaire teamvergadering in de gezondheidssector
  • Implementatieonderzoek

Leer Nadine kennen

Waarin schuilt volgens jou de kracht van The Symphony of Us?

“De kracht van dit project ligt in de transdisciplinaire aanpak. Het is voor mij de eerste keer dat ik meewerk aan een transdisciplinair project en ik merk nu al de rijkdom aan expertise. Als team streven we naar echte verandering, en niet alleen met oppervlakkige aanbevelingen te komen. Daarvoor moet je problemen benaderen in een veel ruimere context. Dat bredere perspectief is noodzakelijk voor duurzame verandering.

Waarom neem je deel? 

“Ik ben zelf geen kankerpatiënt maar wel een epilepsiepatiënt. Die persoonlijke ervaring heeft me gemotiveerd om gezondheidsmanagement te gaan studeren. Ik heb ondervonden hoe het is om een patiënt te zijn in het zorgsysteem en ik denk dat we samen beter kunnen. Je blijft ook een patiënt als je niet bij de dokter zit. Het heeft een impact op je hele leven maar onze maatschappij heeft daar vaak geen oog voor. Met The Symphony of Us ga ik voor een positieve impact en wil ik die uitdagingen aanpakken.”

Hoe kan jouw expertise bijdragen aan dit onderzoek?

“Als master in gezondheidsmanagement en -beleid vertrekt mijn werk vaak vanuit de vraag: 'Hoe kunnen we processen optimaliseren?'. Ik heb veel ervaring in ziekenhuismanagement, zoals vergaderingen op oncologie met verschillende disciplines, waar het behandelingsplan voor kankerpatiënten wordt uitgewerkt. Daarbij zou je rekening moeten houden met de psychosociale aspecten en de voorkeuren van de patiënt, maar dat wordt vaak over het hoofd gezien. Zo verliezen we jammer genoeg veel tijd en middelen.”

"We streven ernaar om echte veranderingen teweeg te brengen, en niet alleen met oppervlakkige aanbevelingen te komen."

Nadine Boesten

Welk inzicht uit jouw vakgebied zou je willen delen met de wereld?

“We moeten het belang van de patiënt op alle zorgniveaus erkennen, niet alleen in de spreekkamer maar ook daarbuiten. Een ziekte heeft een constante impact op iemands leven, elke dag opnieuw. In de gezondheidszorg zijn we vaak gericht op korte termijn acties in plaats van het begrijpen van de langetermijnimpact op het leven van de patiënt. Het is essentieel om de volledige context van elke individuele patiënt in overweging te nemen.”

Hoe zie je de toekomst van kankeronderzoek?

Ik wil dat patiënten écht betrokken zijn, niet alleen symbolisch zoals nu vaak het geval is. Het is tijd voor concrete verandering. Ik zie een toekomst voor me waarin patiënten vanaf het begin betrokken zijn bij het onderzoek, op elk niveau. We moeten patiënten betere informatie en tools geven om hun stem kracht bij te zetten. En als ik mag dromen, stel ik me een minder versnipperd zorgsysteem voor. Momenteel hebben we veel gespecialiseerde vakgebieden, maar we worden geconfronteerd met steeds meer chronische en complexe gezondheidsproblemen. Een multidisciplinaire aanpak waarin verschillende experts nauw samenwerken, zou fantastisch zijn.”

Welk nummer symboliseert The Symphony of Us voor jou? 

Voor mij is het nummer 'Nothing's Gonna Stop Us Now' van de rockband Starship. Het lied gaat over echte teamspirit. Bij The Symphony of Us weten we dat transdisciplinair onderzoek in de gezondheidszorg een uitdaging is. Het is nog niet vaak gebeurd en het kan lastig zijn vanwege onze verschillen. Maar toch voel ik die 'We gaan ervoor!'-mentaliteit heel sterk.”

“Nothing's Gonna Stop Us Now gaat over echte teamspirit. Bij The Symphony of Us weten we dat transdisciplinair onderzoek in de gezondheidszorg een uitdaging is. Het is nog niet vaak gebeurd en het kan lastig zijn vanwege onze verschillen. Maar toch voel ik die 'We gaan ervoor!'-mentaliteit heel sterk.”
Nadine Boesten

Wat heeft je onlangs diep geraakt?

“Wat mij altijd diep raakt zijn willekeurige vriendelijke daden, zeker in een grote stad als Brussel. Als je bijvoorbeeld merkt dat iemand het lastig heeft en dat mensen elkaar dan helpen, dat kan heel ontroerend zijn. We proberen allemaal gewoon onze weg te zoeken in het leven, dus een dagelijkse dosis vriendelijkheid kan alleen maar helpen.”

Welke eigenschappen waardeer je bij anderen?

"Eerlijkheid en empathie zijn voor mij cruciaal. In de gezondheidszorg lijkt empathie soms te zijn afgenomen door de druk. Daarom is het in een projecten zoals The Symphony of Us belangrijk om alle actoren naar hun uitdagingen te vragen en hen te betrekken. Meer begrip voor elkaar kan al een groot verschil maken."

Als je een sabbatjaar zou nemen, hoe zou je dat dan invullen?

Ik zou gaan reizen, verschillende manieren van leven uitproberen en leren van uiteenlopende ervaringen. Ik geloof echt dat dat een fantastische manier is om je horizon te verbreden.”

Onze andere onderzoekers

Teodora Lalova-Spinks

Universiteit Gent

Silke Léonard

AP Hogeschool Antwerpen

Florence Horicks

Université Libre de Bruxelles