Silke Léonard
Silke heeft een solide achtergrond in de verpleging waarin ze streeft naar het verbeteren van het algehele welzijn van mensen met kanker.
Affiliatie
AP Hogeschool Antwerpen
Expertise domeinen
- Oncologie, meer specifiek digestieve oncologie
- Palliatieve zorg
- Levenseindebegeleiding
Leer Silke kennen
Waarin schuilt volgens jou de essentie of de kracht van ‘The Symphony of Us’?
“We zijn vier ambitieuze en attente vrouwen die een verschil willen maken. We hebben heel verschillende denkpatronen, maar eenzelfde doel: focussen op de persoon achter de patiënt. We zijn klaar om dit project te laten groeien, dankzij de context die de Koning Boudewijnstichting creëert.”
Waarom neem je deel?
“Ik heb zes jaar als verpleegkundige gewerkt in oncologie en bood daarbij ondersteuning van bij de diagnose tot aan het einde van het leven. Ook als je dat met hart en ziel doet, kan het systeem soms obstakels opwerpen. De ambitie van het project om op het individu te focussen en oprecht naar de patiënt te luisteren intrigeert mij. In tegenstelling tot veel projecten die rond de patiënt draaien, betrekt dit project iedereen er actief bij en brengt het uiteenlopende achtergronden en perspectieven samen. Dat aspect vind ik oprecht fascinerend! Ik denk dat die diversiteit dit initiatief uitzonderlijk krachtig maakt.”
Hoe kan jouw expertise bijdragen aan dit onderzoek?
“Met mijn ervaring in de eerste lijn kan ik ervaringen uit de eerste hand delen. Ik ben als verpleegkundige vaak de ogen en de oren van de patiënt, en ik probeer de nuances te begrijpen tussen wat ze zeggen en wat ze echt bedoelen. Ik beschouw mezelf als het meest pragmatische teamlid, en ik denk dat die eigenschap sterk bijdraagt aan de waarde van ons team.”
Welk inzicht uit jouw vakgebied zou je willen delen met de wereld?
“Als verpleegkundige wil ik het belang van luisteren benadrukken. Je moet niet alleen de woorden horen, maar de betekenis erachter begrijpen. Patiënten voelen zich vaak minder assertief en als verpleegkundige is het cruciaal om hun stem te versterken, en ervoor te zorgen dat die niet alleen gehoord wordt, maar dat er ook naar geluisterd en naar gehandeld wordt. Het voornaamste doel van het project is eenvoudig: patiënten de kracht geven om voor zichzelf op te komen, ook als ze tegen dokters praten. De patiënten het roer in handen geven staat centraal in wat we doen.”
Hoe zie je de toekomst van kankeronderzoek?
“In een ideaal scenario zie ik een perfecte synergie tussen wat patiënten willen en wat op het vlak van onderzoek mogelijk is. Ik hoop dat patiënten actief zullen deelnemen en zich gesterkt zullen voelen om de richting die onderzoeksprojecten uitgaan te beïnvloeden. Elk initiatief in een kankergerelateerd project toetsen aan een groep patiënten is bijvoorbeeld een geweldige eerste stap om die perfecte synergie tussen onderzoekers en patiënten te bereiken!”
"Ik ben als verpleegkundige vaak de ogen en de oren van de patiënt, en ik probeer de nuances te begrijpen tussen wat ze zeggen en wat ze echt bedoelen"
Wat heeft je onlangs diep geraakt? En waarom?
“Ik heb een zwak voor goed opgebouwde verhalen. Onlangs keek ik 'The Hate U Give’. Het is een film die samenhangt met Black Lives Matter, maar die aan die hele beweging voorafgaat. Het gaat over een tienermeisje met Afrikaanse roots en geconfronteerd wordt met diepgeworteld racisme in de samenleving. Hoe ze worstelt met haar identiteit, een plek probeert te vinden in een overwegend witte cultuur, raakte mij. Ik woon in Borgerhout en ben als blond wit meisje nooit tegengehouden door de politie. Die ongelijkheid stoort mij. Ik verzet me ertegen en tegelijk besef ik dat ik deel uitmaak van dit systeem.”
Welk inzicht uit jouw vakgebied zou je willen delen met de wereld?
“Als verpleegkundige wil ik het belang van luisteren benadrukken. Je moet niet alleen de woorden horen, maar de betekenis erachter begrijpen. Patiënten voelen zich vaak minder assertief en als verpleegkundige is het cruciaal om hun stem te versterken, en ervoor te zorgen dat die niet alleen gehoord wordt, maar dat er ook naar geluisterd en naar gehandeld wordt. Het voornaamste doel van het project is eenvoudig: patiënten de kracht geven om voor zichzelf op te komen, ook als ze tegen dokters praten. De patiënten het roer in handen geven, staat centraal in wat we doen.”
Hoe zie je de toekomst van kankeronderzoek?
“In een ideaal scenario zie ik een perfecte synergie tussen wat patiënten willen en wat op het vlak van onderzoek mogelijk is. Ik hoop dat patiënten actief zullen deelnemen en zich gesterkt voelen om de richting die onderzoeksprojecten uitgaan te beïnvloeden. Elk initiatief in een kankergerelateerd project toetsen aan een groep patiënten, is bijvoorbeeld een geweldige eerste stap om die perfecte synergie tussen onderzoekers en patiënten te bereiken.”
Welk nummer symboliseert The Symphony of Us voor jou?
“Ik ben een grote fan van hiphop. Voor mij is 'Stronger' van Kanye West net een patiënt die het tegen het systeem heeft. Het refrein gaat als volgt: 'What doesn't kill me can only make me stronger. I need you to hurry up now, 'cause I can't wait much longer.' Voor mij gaat dat over de patiënt die het systeem nodig heeft. Maar tegelijk zou het systeem blij moeten zijn dat patiënten naar raadplegingen komen, de tijd nemen om naar de dokter te gaan. Het lot heeft ervoor gezorgd dat we hier nu staan en dit samen aanpakken.”
“What doesn't kill me can only make me stronger. I need you to hurry up now, 'cause I can't wait much longer." Voor mij gaat dat over de patiënt die het systeem nodig heeft. Maar tegelijk zou het systeem blij moeten zijn dat patiënten naar raadplegingen komen, de tijd nemen om naar de dokter te gaan. Het lot heeft ervoor gezorgd dat we hier nu staan en dit samen aanpakken.”
“The Hate U Give' gaat over een tienermeisje met Afrikaanse roots en geconfronteerd wordt met diepgeworteld racisme in de samenleving. Ik woon in Borgerhout en ben als blond wit meisje nooit tegengehouden door de politie. Die ongelijkheid stoort mij. Ik verzet me ertegen en tegelijk besef ik dat ik deel uitmaak van dit systeem.”
Welke eigenschappen waardeer je bij anderen?
“Ik stel eerlijkheid en een open geest op prijs. Ik zal me niet snel omringen met mensen die hun perspectief niet willen veranderen. In een werkomgeving heb ik ook graag mensen die proactief zijn en die voor wat pit zorgen.”
Als je een sabbatjaar zou nemen, hoe zou je dat dan invullen?
“Als kitesurfer droom ik ervan om de wereld rond te reizen en op verschillende plekken te gaan kiten. Een bijzondere ervaring had ik in een dorpje in Egypte, waar ik werd verrast door de hechte gemeenschap. Ondanks de hoge kosten van het materiaal, deelden veel mensen een kite. In België zal je zoiets niet snel zien. Zelfs kinderen wilden het graag proberen. Ik zou dat gevoel van vrijheid op het water graag met anderen delen.”
Onze andere onderzoekers
Teodora Lalova-Spinks
Universiteit Gent
Nadine Boesten
Universiteit Gent
Florence Horicks
Université Libre de Bruxelles